Vattenkokare bäst i test – Vi väljer den bästa vattenkokaren i vårt test 2023

Läs vårt test där vi testar och granskar de 5 bästa vattenkokarna på marknaden. En riktig elektrisk vattenkokare är en oumbärlig del av de flesta kök. Med en enkel kokare kan du till exempel koka upp vatten till ditt kaffe på nolltid.
Af Miklas BAdge
Miklas
Siemens TW86103
TESTVINDER

Siemens TW86103

Du får en modell med en snygg design som passar in i ett modernt kök med möjlighet att justera temperaturen efter behov. Med Siemens TW86103 får du den perfekta sladdlösa vattenkokaren. Det är en snygg…

Siemens TW86103 1
testets bästa vattenkokare

Siemens TW86103

Bosch TW7603 2
Bäst i test vattenkokare budget kategorin

Bosch TW7603

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Många vattenkokare finns tillgängliga med många funktioner. På vissa kan du ställa in temperaturen. Med en modell med justerbar temperatur kan du anpassa din varma dryck efter dina behov. Olika vattenkokare varierar i hur mycket vatten de kan rymma. Vissa har ett avtagbart kalkfilter som gör dem lätta att avkalka.

Att välja en vattenkokare kan vara en djungel. I vår jämförelsetabell nedan har vi listat de 5 produkter som vi har testat och deras för- och nackdelar. I köpguiden fokuserar vi på de parametrar som du kanske vill titta på när du ska köpa en vattenkokare.

Siemens TW86103

testets bästa vattenkokare

Siemens TW86103
Fordele
 • pros-icon.svg Sladdlös
 • pros-icon.svg 4 olika temperaturinställningar
 • pros-icon.svg Kapacitet på 1,5 liter
 • pros-icon.svg Skydd mot överhettning
 • pros-icon.svg Tillverkad av rostfritt stål och plast
Ulemper
 • cons-icon.svg Användningen av plast kan vara en nackdel för vissa

Detaljeret gennemgang

Du får en modell med en snygg design som passar in i ett modernt kök med möjlighet att justera temperaturen efter behov.

Med Siemens TW86103 får du den perfekta sladdlösa vattenkokaren. Det är en snygg modell med fördelen att den har justerbar temperatur. Med vattenkokaren kan du ställa in temperaturen på 70, 80, 90 eller 100 grader, så du får varmt vatten vid precis den temperatur du vill ha.

Med en justerbar temperatur är det ett bra val för tedrickare, eftersom olika teer kräver olika temperaturer. Det är också för dem som vill ha sitt morgonkaffe vid en något svalare temperatur.

Den har en smart funktion som gör att du kan koka vatten och låta det stå i upp till 30 minuter efteråt. Vattnet ska hålla sig på önskad temperatur under den tiden. Du får en snabb modell eftersom den har en kraftfull motor och kokar upp vatten kvickt, för den är väldigt snabb att koka vatten. Den skyddar mot överhettning eftersom du måste stänga locket för att starta den och den är sladdlös. Du får också en vattenindikator så att du kan se vilken mängd vatten som finns kvar.

Kapacitet: 1,5 Trådlös: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Justerbar temperatur: Ja Finns i flera färger: Nej

Bosch TW7603

Bäst i test vattenkokare budget kategorin

Bosch TW7603
Fordele
 • pros-icon.svg Kapacitet på 1,7 l
 • pros-icon.svg Avtagbart kalkfilter
 • pros-icon.svg Sladdlös
Ulemper
 • cons-icon.svg Har inte justerbar temperatur

Detaljeret gennemgang

Med den här vattenkokaren får du en användarvänlig vattenkokare till testets bästa pris. Här kan alla vara med och du får dessutom en stor kapacitet på 1,7 l vatten.

En vattenkokare från Bosch är ett bra alternativ för dig som letar efter en prisvärd vattenkokare som gör vad den ska. Med sin stora kapacitet får du en bra vattenkokare till ett rimligt pris som alla kan ha glädje av.

Den har en tydlig mätare på sidan som visar hur mycket vatten du har i din vattenkokare. Den yttre vattenmätaren gör det lätt att bedöma när du ska hälla vatten i din vattenkokare eller om du häller vatten i en nästan full vattenkokare. En trevlig fördel i en hektisk vardag.

När vattnet kokar och når kokpunkten vid 100 grader slutar vattenkokaren att koka – den har en automatisk avstängning. Den har en lampa som tänds och släcks beroende på om den används eller kokar klart. Det gör det enkelt och tydligt när vattnet är kokat och redo att användas.

Den har en säkerhetsfunktion som automatiskt stoppar vattenkokaren om den överhettas.

Det är inte en termostatisk, så du kan inte ställa in temperaturen på den här. Å andra sidan är det en sladdlös vattenkokare, och så har den ett kalkfilter som är avtagbart och gör den riktigt snabb och enkel att rengöra när du behöver avkalka den

Kapacitet: 1,7 Trådlös: Ja Funktion för att hålla värmen: Nej Justerbar temperatur: Nej Finns i flera färger: Nej

KitchenAid 5KEK1722ESX

Bäst i test och bästa premiumval

Fordele
 • pros-icon.svg Justerbar temperatur
 • pros-icon.svg Bra kapacitet – rymmer 1,7 liter
 • pros-icon.svg Håller vattnet varmt i 30 minuter
 • pros-icon.svg Tillverkad av rostfritt stål
 • pros-icon.svg Finns i fyra färger
Ulemper
 • cons-icon.svg Väger 2 kg. 

Detaljeret gennemgang

Denna Kitchen Aid är en riktigt bra vattenkokare får du en modell med snygg design, med bra kapacitet som dessutom kan hålla vattnet varmt i 30 minuter efter kokning.

Den här vattenkokaren har en mängd smarta funktioner som gör att den vinner priset för bästa vattenkokare i premium-kategorin.

Själva vattenkokaren är tillverkad av rostfritt stål och det gör den mycket hållbar. Du får kvalitet för pengarna. Den har en stor kapacitet och kan koka upp till 1,7 liter åt gången. Den har också en högeffektiv motor som gör att du kokar upp vattnet snabbt. Så den är både effektiv och snabb.

En stor fördel med den här vattenkokaren är att du kan läsa av vattentemperaturen på den lilla displayen som är installerad på den och du kan ställa in önskad temperatur och välja mellan 6 olika temperaturinställningar från 50 till 100 grader, det vill säga kokande vatten. Detta gör den perfekt för teälskaren som verkligen kan sin sak och vet att olika temperaturer påverkar teets smak.

Den finns i fyra färger – silver, grädde, rött eller svart – och passar in i alla klassiska inredningar.

Kort sagt får du en högkvalitativ, mångsidig vattenkokare som med rätt underhåll kommer att hålla länge.

Kapacitet: 1,7 Trådlös: Nej Funktion för att hålla värmen: Ja Justerbar temperatur: Ja Finns i flera färger: Ja

Philips HD9350 vattenkokare

vattenkokare med mest funktioner

Fordele
 • pros-icon.svg Smart vattenkokare med filter som fångar upp kalkavlagringar
 • pros-icon.svg Lätt att hålla ren
 • pros-icon.svg Sladdlös
Ulemper
 • cons-icon.svg Kan inte justera temperaturen

Detaljeret gennemgang

Med den här vattenkokaren får du en mångsidig och funktionell vattenkokare till ett bra pris som gör vad den ska. Den är gjord av rostfritt stål, vilket gör den otroligt hållbar.

Den här vattenkokaren har ett smart filter – ett så kallat mikronätfilter – som sitter mellan pipen och kannan. Detta gör att eventuella kalkrester fångas upp av detta filter innan de hamnar i din kopp med vattnet och påverkar smaken på ditt kaffe eller te. Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra detta filter. Det kan lätt tas av och sättas på igen av just denna anledning.

En extra bonus med den här vattenkokaren är att den har en så kallad koppindikator. Den visar mycket tydligt när du har den mängd vatten som du behöver. På sidan kan du tydligt se hur mycket vatten som finns i din vattenkokare. På så sätt kan du spara pengar, el och vatten med den här vattenkokaren.

Den har en automatisk avstängning och stänger av sig själv när vattnet har kokat klart, liksom om du lyfter den för tidigt från basen eller om det inte finns tillräckligt med vatten i vattenkokaren för att koka upp vattnet.

Med den här kan du inte justera temperaturen. Däremot har den en bred och stor öppning och har en lätt stängningsmekanism som en fjäder.

Kapacitet: 1,7 Trådlös: Ja Funktion för att hålla värmen: Nej Justerbar temperatur: Nej Finns i flera färger: Nej

Smeg KLF03 vattenkokare

snyggaste vattenkokaren

Fordele
 • pros-icon.svg Finns i många färger
 • pros-icon.svg Fantastisk design
 • pros-icon.svg Tillverkad av rostfritt stål
 • pros-icon.svg Stor kapacitet: 1,7 liter vatten
Ulemper
 • cons-icon.svg Kan inte justera temperaturen

Detaljeret gennemgang

Här får du en snygg vattenkokare i retrodesign som gör allt som en vattenkokare ska göra. Dess stora fördel är utseendet – du får här en elegant vattenkokare.

Med en Smeg vattenkokare får du en snygg vattenkokare som ser bra ut. Det är för dig som gillar estetik och stilren design i dina köksmaskiner, förutom funktionalitet. Om du placerar vattenkokaren på soffbordet kommer den också att se snygg ut.

Du kan få den här vattenkokaren i en mängd olika färger, där de flesta vattenkokare inte kan matcha. Detta gör att du kan placera vattenkokaren precis var du vill, eftersom du kan få den i en färg som passar in i ditt hem.

Den har en bra och stor kanna på hela 1,7 liter vatten, så du kan koka den mängd vatten du behöver, även om du behöver koka pasta eller göra en hel kanna kaffe till dina gäster.

Den har automatisk avstängning och en bra och stor motor som gör den riktigt effektiv och snabb att koka ditt vatten. Så med den här vattenkokaren kan du få kaffe, kakao eller två på nolltid.

Om du vill ha en vattenkokare med temperaturinställning är denna produkt inte för dig. Du kan inte justera temperaturen med denna modell. Å andra sidan är den tillverkad av rostfritt stål vilket gör att den kommer att hålla i många år med rätt underhåll.

Kapacitet: 1,7 Trådlös: Nej Funktion för att hålla värmen: Nej Justerbar temperatur: Nej Finns i flera färger: Ja

Guide Hur man väljer den bästa vattenkokaren

 
Siemens_TW86103-transformed.png

Siemens TW86103

Bosch-TW7603.png

Bosch TW7603

KitchenAid_5KEK1722ESX-transformed.png

KitchenAid 5KEK1722ESX

Philips-HD9350-vattenkokare.png

Philips HD9350 vattenkokare

Smeg-KLF03-vattenkokare.webp

Smeg KLF03 vattenkokare

TestScore TestScore
Info
- - - - -
Kapacitet 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7
Trådlös Ja Ja Nej Ja Nej
Funktion för att hålla värmen Ja Nej Ja Nej Nej
Justerbar temperatur Ja Nej Ja Nej Nej
Finns i flera färger Nej Nej Ja Nej Ja
Tjek billigste pris Set til 1.699 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Magasin.se På lager
Set til 394 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
RDEButik På lager
Set til 1.421 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Amazon.se På lager

Elektriska vattenkokare gör olika saker och det kan vara lite av en djungel att veta vilka funktioner och parametrar man ska hålla utkik efter. Det finns dock ett antal parametrar som kan vara bra att fokusera på. Det viktigaste är förstås att den ska passa dig och dina behov så att den passar in i din vardag.

Här har vi lyft fram några av de viktigaste parametrarna så att du kan vara väl förberedd när du investerar i din nästa vattenkokare.

Kapacitet

Elektriska vattenkokare finns i olika storlekar och kapaciteter. Du kan få en liten modell på 1 liter vatten med mindre kapacitet och du kan få en större modell med större kapacitet på 1,7 liter beroende på dina behov.

Kapaciteten har en stor variation, men många rymmer 1,5 liter till 1,7 liter beroende på dina behov. Det är värt att notera att ju större kapacitet, desto större brukar motorn vara och därför är en större modell ofta effektivare när det gäller att koka ditt vatten.

Vattenkokarens utseende

En ytterligare parameter kan vara utseendet på din vattenkokare. För många är en den en viktig del av deras kök. Här kan det vara en bonus att ha en sådan modell som du gillar att se på – samtidigt som den naturligtvis har den kapacitet du behöver.

Många finns i flera färger och fler tillverkare håller precis på att vakna upp för att kunderna också tittar på vattenkokarens design. Så designen på din vattenkokare är verkligen en parameter som du kan inkludera. Förhoppningsvis kommer den att hålla i många år och därför är det trevligt att köpa en som du tycker om att titta på.

Material

De flesta vattenkokare finns i rostfritt stål eller plast, så det är bra att i förväg bestämma sig för vilket material du föredrar. Rostfritt stål har god hållbarhet, men kostar ibland lite mer än en modeller i plast. Den senare fungerar lika bra, men du är inte säker på att den håller lika länge.

Ytterligare parametrar

Du kan köpa en tyst vattenkokare, du kan få en modell med en droppfri hälltut och du kan få modeller med dubbelväggig konstruktion. Detta bidrar till bättre isolering, vilket innebär att kokaren inte blir så varm på utsidan, vattnet håller sig varmt längre och så hjälper det till med ljudet. Hur bra fungerar en vattenkokare för just dina behov är viktigast.

Fördelar med en elektrisk vattenkokare

Det finns många fördelar med att koka ditt vatten i en elektrisk kokare. För det första krävs det inte mycket ström för att koka upp vatten i en elektrisk kokare i stället för att koka ditt vatten i en kastrull. Du kan spara både pengar och el på lång sikt genom att koka ditt vatten i en vattenkokare, och det går dessutom betydligt snabbare.

Om du letar efter en energieffektiv vattenkokare är det värt att notera kapaciteten. Här gäller att ju större kapacitet din modell har, desto effektivare är den. En större vattenkokare har en större motor som klarar av att hantera fler watt, och ju fler watt, desto effektivare blir din vattenkokare. Det kommer också att spara pengar om du köper en kokare som uppfyller dina behov när det gäller energieffektivitet.

Budget

Priset är naturligtvis en viktig parameter. De flesta människor har en budget som de vill hålla sig inom. Du kan lätt få en budgetvänlig kokare som är snygg och har den kapacitet du behöver. Elektriska vattenkokare finns i en mängd olika prisklasser, vilket inte nödvändigtvis säger något om kvaliteten. Ofta har en något dyrare modell fler funktioner, till exempel justering av termometern, och du kan få ett större utbud av utföranden, men för vardagliga behov fungerar en billigare modell lika bra för de flesta.

Kom ihåg att avkalka!

Att avkalka vattenkokaren är en enkel process, men det är viktigt att du kommer ihåg den. Den täpps till av kalk när den används, så för optimal användning – både för att få den att hålla längre, fungera snabbare och för att inget kaffe eller te någonsin har gynnats av en kalksmak – är det viktigt att du kommer ihåg att avkalka din kokare.

Idag kan du få modeller med ett avtagbart kalkfilter som samlar upp kalk. Det avtagbara kalkfiltret behöver fortfarande rengöras då och då, men överlag gör ett avtagbart kalkfilter rengöringen av vattenkokaren enklare.

Om din modell inte har ett sådant filter är avkalkning fortfarande en enkel process, oavsett hur mycket kalk som har byggts upp.

Så här gör du

Du blandar 1 del ättika med 1 del vatten, häller det i vattenkokaren – kom ihåg att öppna locket precis som när du häller upp ditt vatten på vanligt sätt – och kokar vattnet.

Kom ihåg att koka vattnet och ättikan igenom flera gånger och skölj noga med rent vatten när du är klar. Då blir den ren och så gott som ny igen.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken vattenkokare är bäst i test?

Den bästa produkten i vårt test av vattenkokare är Siemens TW86103. Den är sladdlös, du kan kontrollera temperaturen, har en bra storlek och skyddar mot överhettning. En bra och funktionell modell.

Hur avkalkar jag vattenkokaren?

Du blandar 1 del vinäger med 1 del vatten och lägger blandningen i vattenkokaren. Koka din vattnet flera gånger med blandningen i och skölj sedan noggrant med rent vatten. Vattenkokaren kommer att bli som ny på nolltid.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×