Riskokare bäst i test – Hitta den bästa riskokaren i vårt stora riskokartest 2023

I det här riskokartestet har vi undersökt vad som finns på marknaden och hittat några av de bästa riskokarna i olika prisklasser. Det finns en bra riskokare för varje smak och varje behov. Det finns både mycket enkla modeller och mer avancerade modeller med flera inställningar.
Af Miklas BAdge
Miklas
Sage_BRC600 4
Bäst i test för risotto

Sage BRC600 Risotto Plus

Hamilton_Beach_riskokare_och_matýngare 5
bäst i test riskokare med ångfunktion

Hamilton Beach riskokare och matångare

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Med en riskokare blir det aldrig lättare att laga ris. Inget mer bränt ris i grytan och perfekt ris varje gång. Riskokaren tar hand om tillagningen av riset helt själv, och allt du behöver göra är att mäta upp den önskade mängden ris och tillsätta vatten.

Vi hjälper dig också att välja den riskokare som är bäst i test just för dig och dina behov. I vår köpguide svarar vi på alla frågor som du kan ha inför ditt beslut när du ska köpa en riskokare. Du kan också se specifikationerna för de olika riskokarna i vår jämförelsetabell.

Russell Hobbs 19750

årets riskokare bäst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Med automatisk avstängning 
 • pros-icon.svg Kan hålla riset varmt under lång tid
 • pros-icon.svg Multifunktionell riskokare
Ulemper
 • cons-icon.svg Inte många olika inställningar

Detaljeret gennemgang

När det gäller tillagning av ris är den här riskokaren från Russell ett mycket bra val. Den är tillverkad av rostfritt stål och har en snygg design med en non-stick-beläggning. Riset kommer därför aldrig att brännas.

Detta är en multifunktionell riskokare, eftersom den förutom att laga ris även kan ånga grönsaker och värma andra livsmedel. Den här riskokaren gör det otroligt enkelt att laga ris varje gång och fungerar perfekt för både vitt och brunt ris.

Du kan laga en hel del ris med den här riskokaren eftersom den har en kapacitet på 1,8 liter, vilket är bra för de flesta hem. När riset är färdigt kan du också låta riskokaren hålla riset varmt, vilket är en funktion som vi verkligen gillar. Du kan alltså servera riset precis när det passar till resten av måltiden.

Riskokaren stängs av automatiskt när maskinen är klar med riset. Om du vill att riskokaren ska vara påslagen trycker du bara på funktionen för att hålla den varm. Rengöringen är enkel med den här riskokaren, eftersom själva grytan kan tas bort och alla tillbehör kan köras i diskmaskinen. Dessutom är den ugnssäker.

Kapacitet: 1,8 liter Program: 3 Automatisk avstängning: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Effekt: 700W Avtagbar behållare: Ja

TriStar RK-6126

billig riskokare bäst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Växlar automatiskt till funktionen för varmhållning när riset är tillagat
 • pros-icon.svg Lätt att använda
 • pros-icon.svg Non-stick-beläggning gör grytan lätt att rengöra
Ulemper
 • cons-icon.svg Mindre kapacitet

Detaljeret gennemgang

Detta är en liten och effektiv riskokare från TriStar. Den har en elegant design i rostfritt stål och en avtagbar gryta med ett transparent glaslock. Även om riskokaren bara har en kapacitet på 1 liter kan du ändå laga upp till fem portioner ris åt gången, vilket ändå är ganska mycket ris.

Riskokaren är lätt att använda och det finns inte många olika knappar. Riset tillagas perfekt varje gång, och när det perfekta riset är klart växlar riskokaren automatiskt till funktionen för att hålla det varmt.

Denna TriStar RK passar utmärkt för både små och stora familjer. Själva grytan kan tas bort från riskokaren för snabb och enkel rengöring. Grytan har en non-stick-beläggning, vilket är absolut oumbärligt när du väl har provat den.

Du får en billig riskokare där varken kvalitet eller användarvänlighet har sparats. Den är otroligt enkel att använda och du kan vara säker på att riskokaren tillagar riset perfekt varje gång. Riskokaren levereras också med en mätburk, en sked och en spatel.

Kapacitet: 1 liter Program: 2 Automatisk avstängning: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Effekt: 400W Avtagbar behållare: Ja

OBH Nordica QK6018S0

riskokare bäst i test i premium kategorin

Fordele
 • pros-icon.svg Multifunktionell riskokare utöver det vanliga
 • pros-icon.svg Fördröjd startfunktion
 • pros-icon.svg Låg energiförbrukning
Ulemper
 • cons-icon.svg I den dyra änden prismässigt

Detaljeret gennemgang

Den här riskokaren från OBH Nordica är lite utöver det vanliga och bäst i test av alla premium riskokare. Den kan inte bara laga ris och ånga grönsaker som andra multifunktionella riskokare kan. OBH Nordica QK6018S0 gör också gröt åt dig, ångar fisk och tillagar alla möjliga andra ingredienser. Du kan till exempel koka ris samtidigt som du ångar lax i OBH Nordica QK6018S0 maskinen. Riskokaren från OBH Nordica är helt fantastiskt.

Denna OBH Nordica riskokare har hela sex programinställningar, inklusive ett program för tillagning av vitt ris, brunt ris, linser, soppa med mera. Den kan alltså göra mycket mer än att bara koka ris. Riskokaren kan hålla maten varm i upp till 12 timmar efter att den är färdiglagad. Jag antar att man kan kalla det lite av en slow cooker. Den har också en smart funktion för fördröjd start, vilket innebär att du kan ställa in riskokaren så att riset kokas när det passar dig – även om du är ute på promenad.

Den här OBH Nordica QK6018S0 modellen har en kapacitet på två liter, vilket innebär att du kan göra en portion ris för fem sex personer åt gången. Grytan kan tas bort från själva OBH Nordica riskokare och är diskmaskinssäker, vilket är ett stort plus i våra ögon. Dessutom har OBH Nordica QK6018S0 grytan en lysande non-stick-beläggning som gör det otroligt lätt att rengöra den.

Kapacitet: 2 liter Program: 6 Automatisk avstängning: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Effekt: 350W Avtagbar behållare: Ja

Sage BRC600 Risotto Plus

Bäst i test för risotto

Sage_BRC600
Fordele
 • pros-icon.svg Långkokare
 • pros-icon.svg Många inställningar
 • pros-icon.svg Stor kapacitet
Ulemper
 • cons-icon.svg Hög energiförbrukning

Detaljeret gennemgang

Den här multifunktionella ris- och långkokaren i rostfritt stål är ett självklart val för dig som vill ha något utöver det vanliga, men ändå enkel att använda. Med den här riskokaren får du en sublim matupplevelse varje gång, och du kan få både vällagat ris och utsökt risotto, och naturligtvis kan du också ångkoka grönsaker och fisk.

Något som verkligen skiljer den här riskokaren från de andra modellerna i det här riskokartestet är dess slow cooker-funktion. Med den här funktionen kan du laga alla möjliga rätter, och själva matlagningen och förberedelserna blir enkla.

Den här risotto- och riskokaren från Sage gör också fantastisk risotto, och du bör inte tveka en sekund att köpa den här om du älskar risotto. Du får perfekt risotto varje gång.

Grytan har en stor kapacitet på 3,7 liter, vilket motsvarar 20 koppar perfekt kokt ris. Den har också en funktion för att hålla värmen och en automatisk avstängningsfunktion, vilket gör det ännu enklare att laga mat.

Du får alltså en bra riskokare som kan hantera många matlagningsuppgifter åt dig, och det är nästan bara din fantasi som sätter gränserna.

Kapacitet: 3,7 liter Program: 5 Automatisk avstängning: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Effekt: 760W Avtagbar behållare: Ja

Hamilton Beach riskokare och matångare

bäst i test riskokare med ångfunktion

Hamilton_Beach_riskokare_och_matýngare
Fordele
 • pros-icon.svg Stor kapacitet 
 • pros-icon.svg Med 15 timmars timerfunktion
 • pros-icon.svg Med riktigt bra ångfunktion
Ulemper
 • cons-icon.svg Tar upp mycket utrymme på bänken

Detaljeret gennemgang

Det här är riskokaren och ångkokaren för den stora familjen, som gör att du kan laga ris, grönsaker och kött samtidigt. Men riset kokar och grönsakerna kan ångas. Det är ett enkelt och effektivt sätt att tillaga en hel måltid.

Den här Hamilton Beach riskokaren kokar alla typer av ris till perfektion, och den medföljande grytan har naturligtvis en non-stick-beläggning. Detta gör Hamilton Beach kokaren enkel att rengöra. Den här riskokaren sticker ut lite från de andra modellerna vi testade eftersom den har en stor kapacitet på hela 4,7 liter. Det gör den helt fantastisk för att laga en hel måltid på en gång. Dessutom är Hamilton Beach en bra riskokare för en stor familj.

Naturligtvis kan den här riskokaren också hålla riset varmt efter att det har kokats färdigt. Dessutom har den en timerfunktion som kan ställas in för 15 timmar framåt i tiden. Det betyder att du kan förbereda den valda risvarianten i riskokaren, ställa in timern och få ett perfekt ris varje gång.

Hamilton Beach riskokaren har en otrolig ånginsats som fungerar perfekt, och du kan välja mellan många olika inställningar med denna risångare och kokare.

Kapacitet: 4,7 liter Program: 6 Automatisk avstängning: Ja Funktion för att hålla värmen: Ja Effekt: 700W Avtagbar behållare: Ja

Guide Hur man väljer den bästa riskokaren

 
Russell-Hobbs-19750-56-transformed.png

Russell Hobbs 19750

TriStar_RK-6126-transformed.png

TriStar RK-6126

OBH-Nordica-QK6018S0.webp

OBH Nordica QK6018S0

Sage_BRC600_Risotto_Plus-transformed.png

Sage BRC600 Risotto Plus

Hamilton_Beach_riskokare_och_matyngare-transformed.png

Hamilton Beach riskokare och matångare

TestScore TestScore
Info
- - - - -
Kapacitet 1,8 liter 1 liter 2 liter 3,7 liter 4,7 liter
Program 3 2 6 5 6
Automatisk avstängning Ja Ja Ja Ja Ja
Funktion för att hålla värmen Ja Ja Ja Ja Ja
Effekt 700W 400W 350W 760W 700W
Avtagbar behållare Ja Ja Ja Ja Ja
Tjek billigste pris Set til 451 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Amazon.se På lager
Set til 399 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Capida På lager
Set til 794 SEK Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon

En riskokare är idealisk för dig som vill ha ett enkelt och effektivt sätt att koka perfekt ris. Många riskokare kan dessutom fungera som en multifunktionell köksutrustning, eftersom många modeller också kan tillaga fisk eller ångkoka grönsaker. Det går att laga alla typer av ris i en riskokare, oavsett om du föredrar vanligt vitt ris, svart ris eller kanske vilt ris.

Det kan vara svårt att välja rätt riskokare, så i den här köpguiden hjälper vi dig på traven. Vi har sammanställt en översikt över några av de saker du bör tänka på innan du köper en riskokare till ditt kök att du vet vilken som är bäst i test för dina specifika behov..

Funktioner

Först och främst måste du bestämma dig för om du bara ska använda riskokaren för att koka perfekt ris eller om du vill ha en köksapparat som även kan laga andra ingredienser.

En riskokare som bara kan koka ris är ofta billigare än de som är mer multifunktionella. Riset blir bäst när du kokar det i en riskokare, men en riskokare som också har andra funktioner kan göra risrätter som är lika goda. Du kan till exempel välja en riskokare med en ånginsats, som du också kan använda för att ångkoka grönsaker och bland annat fisk.

Vissa bäst i test riskokare har till och med många olika matlagningsprogram, så du kan också ställa in den för att laga risotto, gröt eller andra rätter. Naturligtvis beror antalet funktioner på dina behov, men en multifunktionell maskin kan ge dig mycket glädje, eftersom du bara behöver en maskin och den medföljande grytan för att laga en hel måltid. Och du behöver inte heller röra om i riset.

En riktigt bra funktion är en varmhållningsfunktion som håller riset varmt när du är klar med matlagningen. Många riskokare kan hålla riset varmt i många timmar, vilket gör det otroligt enkelt att laga mycket olika mat till många personer.

Dessutom kan du välja en riskokare med smart automatisk avstängningsfunktion. Det betyder att när riset är klart stängs riskokaren av automatiskt – många av dem går till och med över till funktionen för att hålla varmt automatiskt. På så sätt undviker du också att maten blir överkokt. Du kan faktiskt också få riskokare som kan användas för att värma ris och andra livsmedel.

En sista funktion som kan vara användbar är en timerfunktion. På så sätt kan du planera maten i förväg. Till exempel så att riset är klart när du kommer hem från en promenad eller från jobbet.

Kapacitet

Storleken på den inre grytan har betydelse för hur mycket ris du kan koka åt gången. Om du väljer en multifunktionell modell har kapaciteten också betydelse för hur mycket du kan tillaga på en gång – kanske kan du tillaga både ris och grönsaker samtidigt. Att välja en stor riskokare kan vara en bra idé, eftersom det gör matlagningen otroligt enkel eftersom du får en allt-i-ett-maskin. En stor riskokare tar dock mer plats på köksbänken, vilket också är värt att tänka på.

De flesta riskokare har en relativt stor kapacitet, vilket är bra för en genomsnittlig familj – och förmodligen lite mer. Om du väljer en av de större riskokarna kan detta vara en fördel, eftersom du kan göra en stor portion och låta riset sköta sig självt.

Det beror alltså på dina behov hur stor din nya riskokare ska vara. Du bör därför fundera på vad du behöver den till.

Behållaren

Behållaren är en viktig del av varje riskokare. Du bör välja en riskokare med en non-stick-yta för att göra den lätt att rengöra. Du bör också välja en modell med en avtagbar behållare så att den lätt kan rengöras eller till och med kastas i diskmaskinen. Vissa behållare tål att ställas in i ugnen, vilket också kan vara till stor nytta. Det är viktigt att välja en riskokare med en bra behållare, eftersom den förmodligen kommer att användas många gånger och du kanske inte kan köpa en extra löstagbar behållare eller kastrull till din riskokare. Därför borde det fungera bra för dig.

Energiförbrukning

En riskokare förbrukar naturligtvis en del ström, och om du planerar att använda den i flera timmar åt gången kan det vara värt att kontrollera energiförbrukningen för varje riskokare. Det finns dock en skillnad mellan att välja den riskokare med lägst effekt i detta riskokartest och den med högst effekt. Vanligtvis har tillverkaren tydligt angett hur många watt riskokaren i fråga använder.

Budget

En sista sak som vi har valt att ta med i den här köpguiden handlar om priset på din nya riskokare. I det här testet har vi testat bäst i test maskiner i olika prisklasser, och vanligtvis ligger en riskokare i prisklassen 200-1 000 kronor. Det finns alltså en stor skillnad mellan hur mycket du kan räkna med att betala för en riskokare.

Om du väljer en billig modell kanske du inte får en riskokare med många alternativ, men om du bara vill koka ris på ett snabbt och enkelt sätt är det ett självklart val. Om du däremot behöver kunna använda din riskokare till många olika saker kan det vara en bra idé att välja en riskokare med alla alternativ – då behöver du inte byta ut den igen för att du plötsligt behöver fler funktioner.

Vi anser dock att du kan få en riskokare till ett bra och rimligt pris som ändå har flera olika funktioner, inklusive ånga.

Hur man kokar ris i en riskokare

Det är otroligt enkelt att laga riset i en riskokare, eftersom du bara lägger ris och vatten i grytan och maskinen gör resten. Om riskokaren har flera olika funktioner, välj det program som passar dig. Maskinen ger ifrån sig ett ljud eller stängs av när riset är färdigt. Det behövs inget kokande vatten, eftersom riskokaren värmer upp vattnet själv så att riset kan kokas till perfektion.

De flesta nyare riskokare har en smart varmhållningsfunktion som automatiskt aktiveras när riset är klart. Det är en bra idé att låta riset ligga kvar i den avtagbara grytan i tio minuter efter att det är färdigt. De är som bäst när de får ligga i blöt en stund.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken riskokare är bäst i test?

Bäst i test riskokaren är Russell Hobbs 19750. Den här bästa riskokaren har en snygg design och är av perfekt storlek för de flesta. Den är lätt att använda och har både automatisk stoppfunktion och varmhållningsfunktion. Det är en klassisk riskokare som garanterar perfekt tillagning av riset.

Vilket ris är bäst i en riskokare?

Det är verkligen upp till dig vilket ris du vill koka i din riskokare. Det är faktiskt möjligt att laga alla typer av ris i en bra riskokare. Vissa modeller har till och med särskilda inställningar för olika typer av ris.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×